Általános tanácsok 

Öltöztetés, öltözés

A bőrbeteg csecsemő, illetve gyermek ruházata legyen jól mosható, pamutból készült, nem szoros viselet, amely jól szellőzik. Nem megfelelő a mohair, angóra és a sok műszálat tartalmazó öltözék.

 

Alvás

Az ekcémás gyermek gyakran álmatlan, nyugtalan, nyűgös az állandó viszketés miatt. Különösen fontos ezért a bőrápolás lefekvés előtt. Az ekcémás gyermek párnája ne legyen tollal töltve, lehetőleg mosható legyen. Az ágynemű huzatát gyakran cseréljük, és ne tartalmazzon sok műszálat. Az éjszakai nyugodt alvás nagyon fontos.

 

Fürdetés, fürdés

Minden ekcémás gyermeket fürdetni KELL és ehhez megfelelő fürdetőszert kell alkalmazni. Igen káros tévhit és téves gondolat, hogy az ekcémás gyermeket nem szabad fürdetni, vagy ha igen, akkor csak tiszta vízzel. Az atópiás gyermek bőre száraz, hamarabb megtelepszenek rajta a kórokozók, ezért a mindennapi fürdés elengedhetetlen a fertőzések megelőzése szempontjából. Forró vízben hosszú ideig tartózkodni nem szabad, mert a bőrből kioldódnak azok az anyagok, amelyek védik, ápolják és a megfelelően hidratálják. Tiszta vízzel nem elegendő fürdeni, olyan szert kell választani, amely nem tartalmaz illatanyagot, konzerválószert és gondoskodik a bőr visszazsírozásáról és megfelelő hidratáltságáról.

 

Étkezés

Újszülött, fiatal csecsemő lehetőleg anyatejet kapjon, és az anya lehetőleg kevés tejterméket fogyasszon.

Azok az élelmiszerek, gyümölcsök, amelyek a bőrt irritálják, az arc és a száj körüli bőrterület gyulladását okozhatják (citrom, narancs, paradicsom). Ha egyértelműen és visszatérően egy adott élelmiszer fogyasztása után romlanak a bőrtünetek, orvoshoz kell fordulni annak tisztázása érdekében, hogy valódi élelmiszer allergiáról van-e szó. Nem szabad azonban abba a hibába esni, hogy egy veleszületett úgynevezett "alkati ekcémás" gyermek étrendjéből szinte minden élelmiszert kihagyjunk, arra gondolván, hogy szinte mindegyik élelmiszer a tüneteket rontja, mert ezzel többet ártunk, mint használunk.

Leggyakrabban a tej és a tojás érzékenység fordul elő, ezekre különös figyelmet fordítsunk.

 

Szabadidő, sport

Célszerű olyan elfoglaltságot találni, amely megfelelő fizikai terhelést jelent a gyermek számára és ugyanakkor a bőrállapot nem romlik (por, erős izzadás káros). Tünetmentes időszakban szabad úszni, fontos az úszást követően a megfelelő tisztasági fürdő és a hidratáló kezelés.Napozás

A tünetek fellángolása esetén nem javít a bőrállapoton a napozás, sőt ronthat. A krónikusan fennálló, de nehezen szűnő bőrtünetek javulhatnak napozás hatására. Különösen jót tesz ilyenkor egy nyári nyaralás, utazás, nem csak a lelki tényezők, a környezetváltozás, hanem a napsugár jótékony hatása miatt is.

 

Betegségek, oltások

Egyértelműen állapotromláshoz vezetnek. A bőrtünetek fellángolása esetén néhány napot várakozni kell a bőrállapot javulásáig, az oltás ekkor adható be.
Pszichés tényezők

A lelki tényezők különösen fontos szerepet játszanak a betegség fellángolásában és fenntartásában. Fontos a megfelelő anya-gyermek kapcsolat kialakítása, az egészséges lelki egyensúly. Gyakran különösen szoros az anya-gyermek kapcsolat a súlyosan beteg gyermek és a szülő között, amelynek igen sok összetevője van. Az egész család számára megterhelést jelent a beteg gyermek nevelése, gondozása, ápolása.

Nyomtatható verzió